Cum funcționează un ceas automatic?
Actualizată în: 3 mai 2020
Când a apărut primul ceas de mână automatic și principiile de funcționare ale acestuia.


Un ceas automatic este de fapt un ceas mecanic care valorifică energia cinetică din mișcarea naturală a încheieturii purtătorului. Acest tip de ceas de lux are o constantă de tensionare, funcționează printr-o greutate automată, numită rotor de tensionare care se rotește prin mișcarea naturală a încheieturii mâinii. Acea mișcare de filare intrinsecă este transferată în energie care alimentează arcul de motor al ceasului. Tocmai datorită acestui tip de mecansim nu sunt necesare bateriile. Primul ceas de mână cu "întoarcere automată" sau complet "automat" a fost inventat de un reparator de ceasuri britanic pe nume John Harwood, în 1923.
Primul mecanism cu "întoarcere automată" a fost inventat pentru ceasurile de buzunar în 1770 de către Abraham-Louis Perrelet, însă primul ceas automatic de mână a fost invenția unui reparator de ceasuri britanic numit John Harwood, în 1923.
Când rotorul este complet pivotat, majoritatea ceasurilor automate pot rula 40 până la 50 de ore. Unele modele high-end pot rula zile întregi sau chiar săptămâni (ceasurile Piaget). Orice ceas automat modern, cu un mecanism în stare bună de funcționare, poate îndeplini funcția de măsurare a timpului cel puțin 38 de ore - aceasta este rezerva minimă de energie pe care o veți găsi la aproape fiecare ceas. Dacă purtați ceasul ocazional, pentru a-l activa din nou, este suficient doar setarea corectă a orei și mecanismul se dinamizează automat, odată cu mișcarea mâinii pe care este purtată ceasul.
Un ceas automatic rezistă pentru totdeauna?
Unul dintre cele mai uimitoare lucruri cu privire la mecanismul automatic este longevitatea sa. Spre deosebire de un ceas cu baterie sau cuarț, cu iscusința potrivită, un ceas automatic are o durată de viață nedeterminată, oprindu-se doar atunci când nu mai este purtat mecanismele interne ale acestuia sunt mutate.
Ca un mic inconvenient, în comparație cu ceasurile electronice, cele mecanice sunt mai puțin exacte, având erori insesizabile de câteva secunde pe an și sunt sensibile la poziție, temperatură și câmpuri magnetice.
În pofida acestora, calitățile principale ale unui ceas automatic sunt măiestria și siguranța de funcționare. Îngrijite adecvat, aceste bijuterii pot rezista mulți ani, moștenite și apreciate de generații. Este importantă verificarea și curățarea periodice, iar în unul dintre articolele viitoare vom prezenta câteva tips&tricks.
Sursă fotografii: https://madeupinbritain.uk/
https://www.gentlemansgazette.com/